Våra goda vänner på Föreningen Fri Kultur och Programvara FFKP – som är värdar för boken om Bränning – har börjat skriva nyhetsbrev om fri kultur. Nej, det handlar inte om att allt skall vara gratis att ladda ner. Det handlar om att tillgänglighet är viktigt i ett demokratiskt samhälle. Ibland innebär det att det är gratis att ladda ner, ibland inte. Det innebär dock alltid att du som vill delta i kulturlivet skall ges möjlighet att göra det. Piratpensionat Produktion vill slå ett slag för det, under parollen “Skriv om den här boken.”

Exempel. Jag har skrivit en låt till min femåriga dotter: Mountain Bluebird. Nu vill jag såklart veta om den är bra, och hur den kan bli bättre. Så jag lade upp den på nätet – här ligger kladden till Mountain Bluebird – och bad om synpunkter på twitter – här är mitt twitterkonto DrDanEng. Några av de som följer mig gav mig förslag på förbättringar, vilket var bra för mig eftersom låten snart är bättre. Säkert gav diskussionen någon annan en impuls att diskutera musik eller fri kultur vid fikabordet eller så njöt de bara av låten. Vackert så, det var därför jag gjorde den så tillgänglig jag kunde.

Så jag gjorde en ny version, efter de kommentarer jag fått. Den är tydligt bättre och utstrålar ett självförtroende som den inte haft utan kommentarerna på kladdversionen. Här ligger den bättre versionen av Mountain Bluebird.

Och så fanns det en anledning till. All icke-kommersiell användning och all bearbetning av Mountain Bluebird är tillåten om man bara talar om vad materialet kommer från, och detsamma gäller när den är klar. Jag tvingar inte in någon i att använda den site som låten ligger på eller hur ni använder låten. Nedladdning är tillåten (jaja, och gratis). Har vi riktig tur betyder det att någon vill ladda ner låten och använda den på något sätt, som en del i en blandad-CD till alla kompisarna i julklapp, som introduktion till ett namngivningskalas eller bara för att lägga på sin mp3-spelare att höra på bussen till jobbet. Då får jag min belöning – något jag skapat har blivit bättre tack vare dess fria spridning, och någon annan har använt det jag skapat. Inte dåligt för en enkel låt.

Det allra första nyhetsbrevet från FFKP hittar du här. En snygg plugg för Piratpensionat Produktion dessutom. Det tackar vi såklart för.

Och funkar inte länkarna till låtversionerna kan man kolla här: http://issoundclouddown.com/