Första testet klart! Två och en halv timmars läsande, diskuterande och skrattande mellan omtagningarna, följt av två timmars bearbetning med en ovillig hemmastudio och en alldeles för gammal laptop. Som belöning har vi nu tretton minuter och trettio sekunders läsning av Båtsman Brännings Piratpensionat. Det är ett monsterkliv framåt i kunskaper om hur man producerar en ljudbok. Med tanke på den obefintliga kunskapen jag hade innan kunde det ju bara gå åt ett håll.
Vad lärde jag mig då? Meningarna borde nog vara kortare i en ljudbok än i en bok man håller i handen, bara en sådan sak. Man skall också bestämma sig om man producerar en ljudbok eller radioteater, vilket inte är självklart om man har en text uppblandad med låtar. Man skall ha godtagbar teknik (alltså den där häcken åker ut snart, nu är skönhetsfelen seriöst inget roliga längre) och en bra plats (utan dörrknackning från Securitasvakter). Viktigare än man tror det där. Mitt kungarike för en studio. Och se för knävulen till att ha en bra röst som läser. Det visste jag sedan innan, med mitt eget försök att läsa in några episoder. Då tyckte jag nästan själv att boken lät ganska lam.

Nå, med Anders är det en annan femma. Han är en duktig och pålitlig gestaltare av text och repliker, så han räddar mycket av bristerna som är mitt ansvar. När jag nu har hört och bearbetat de episoder han läste in igår måste jag nog säga att det här håller förvånansvärt bra. Håller ni med?

Anders Dahlberg läser Episod 1 – En roddtur i mörker
Anders Dahlberg läser Episod 2 – Båtsman Bränning

Under hösten skall vi göra ett test med vår vän i Karlstad. Episod tre och fyra kanske, om vi inte fixar att läsa in hela boken? En ny hemmastudio står på önskelistan först. Vem har sagt att det är billigt att experimentera med kreativa processer?